Golden epiphany dress

Jeg har lyst til å vise dere lagene i denne kjolen, fordi den største åpenbaringen jeg har fått av å lage den og kle meg viktoriansk er: 

  • Riktig undertøy er essensielt. Jeg har et nydelig viktoriansk rødt korsett, og et behagelig underskjørt med innebygd kø, laget av Syendehimmel. 
  • Det er veldig mye juksing på g. 

(Jeg har jo også allerede vist dere baseskjørtet, se forrige post)

Slepet:
Jeg var hos Syendehimmel, som oppfordret meg til å lage en prøve. Det var egentlig veldig lurt. Vi kunne ikke ha veldig lange slep på ballet på grunn av dansingen, så jeg bestemte meg for å korte ned det som egentlig skulle være et tre meter langt slep og gjorde om foldene så resultatet ikke ble så “travelt”. 

Epiphany er definitivt rett navn for dette verket, i løpet av noen timer oppdaget jeg så mange ting ved folding, så de siste lengdene gikk som en drøm. 

En annen teknikk som jeg benyttet meg av var å stive av falden med “hestehår” aka crin. Jeg brukte hestehår i baksiden av baseskjørtet også.

Draperiet:

Draperiet ble like vanskelig denne gangen. Stoffet hadde andre mål og la seg helt annerledes enn prøvekjolen, så jeg måtte regne og tenke på nytt. Jeg prøvde flere ganger og spurte Facebook om råd, før jeg innså at mine forsøk på perfeksjon hadde slitt ut stoffet for mye rundt midjen, så jeg startet på nytt. Andre utgave av slep og draperi ble faktisk ganske pent. 

Balayeuse/dust ruffle/…mopp?

En separat del med samme form som bunnen på slepet, med en latterlig mengde rysjer. Denne heter Ananasen, fordi den engelske blonden har ananas-mønster.

 

Pynten

Det fancy panelet. Jepp, de flotte rysjene du kan se et glimt av mellom fronten og slepet er bare et lite panel. Det er en helt historisk korrekt metode for å spare tid og materialer. Bra for meg, for baksiden av denne måtte settes sammen av smårester.

Overdelen

Den hadde jeg spart til slutt, av en eller annen grunn. Jeg er ikke god til å tilpasse overdeler – opplest og vedtatt. Det hjalp egentlig ikke at jeg hadde laget den før, for silken oppførste seg annerledes, OG den hadde striper. Jeg ble veldig opphengt i å få stripene i ryggen til å matche, som gjorde at jeg måtte lage flere av ryggbitene to ganger, og en av dem til og med tre fordi jeg klarte å klure til retningen da jeg klipte delen andre gang… sukk. 

Jeg draperte og foldet på prøvedukken, så på meg selv og så på dukken igjen, og fikk ikke ting til å se ut som de gjør på bildet. På et tidspunkt måtte jeg bare erkjenne at bildet kan sammenlignes med en magasinforside, jeg er ikke på størrelse med modellen og at det er helt historisk korrekt å ta seg noen kreative friheter for å få ting til å ligge ordentlig. 

Jeg ble VELDIG fornøyd med ermene, fin puff, fine folder og fin blonde!

Jeg hadde en klar frist, jeg skulle tross alt fly kjolen til England. Da jeg var ferdig var jeg aldeles ikke fornøyd, men det hjalp veldig å få mesterverket på seg, fått danset litt med en skikkelig kjekkas, få noen komplimenter fra noen briter og se bildene etterpå.  

Å lage en slik kjole krever 68 timer fritid, flere panikkanfall, flere omgjøringer, flere bristepunkter, og gir så så mange åpenbaringer, nye erfaringer og lærdom.

One Reply to “Golden epiphany dress”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *